Hoe bereid je je voor op het laten maken van een website?
Als je een website wilt laten bouwen is het belangrijk dat je je goed voorbereid voordat je op zoek naar een partij om je site maken.
Zo’n plan zorgt er niet alleen voor dat je zelf scherp op je netvlies hebt staan wat je nodig hebt, het helpt je ook dit te communiceren met webbouwers.
Dit is belangrijk omdat een ontwikkelaar alleen een goede prijsinschatting kan maken wanneer hij goed weet wat je wilt. De kosten voor het laten maken van een site kunnen uiteenlopen van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s.
Dankzij een goed opgestelde briefing van je wensen kan een ontwikkelaar meteen zien of hij iets voor je kan betekenen of dat de opdracht bijvoorbeeld te klein of te groot voor hem is.
Op die manier zul je ook offertes ontvangen die aansluiten bij jouw verwachtingen en waar je dus ook echt iets mee kunt.
Hieronder leggen we uit waar je over kunt nadenken voordat je contact opneemt met een bouwer om goed voorbereid te zijn. Als je deze dingen hebt bekeken zet je ze in een document van 1 of 2 pagina’s als briefing voor de bouwer.
Doelstelling en doelgroep
Welk doel dient je site en met welke bezoekers kun je dat doel bereiken?
De doelstelling
Met welk doel laat je je site bouwen? Wil je je bijvoorbeeld laten zien als ZZP-er, of wil je een webshop beginnen die drone-onderdelen verkoopt? Of misschien ga je een blog starten over een bepaald onderwerp, het is goed om dat voor jezelf helder te hebben en te beschrijven voordat je offertes aanvraagt.
De doelgroep
Daarna de doelgroep, wie wil je als bezoekers op je website hebben. Tegenwoordig wordt er vaak gewerkt met persona’s. Dat zijn korte beschrijvingen van denkbeeldige personen. De achtergrond, werkzaamheden, en activiteiten van die persona past bij de personen die idealiter je site zullen bezoeken.
Een voorbeeld van persona’s, laten we de webshop voor drone-onderdelen er nog even bij pakken. Je zult in je marketingplan beschreven hebben wie je potentiële klanten zijn. Met wat fantasie kun je de klanten een karakter geven en hun achtergrond beschrijven. Doe dit voor een aantal verschillende typen klanten, in dit voorbeeld misschien een 50-jarige modelbouw vlieger, een puber die graag de nieuwste speeltjes uitprobeert, maar ook een jonge entrepreneur die via een slimme manier een business weet je halen uit drones.
Meestal geven 3-5 persona’s een webbouwer een goeie indruk van de doelgroepen van je site.
De indeling van je site
Welke pagina’s gaan er komen en wat is het onderlingen verband tussen die pagina’s? Dit wordt ook wel de sitemap genoemd, deze bepaalt ook mede het menu en de navigatie van je site.
Behalve dat geeft de sitemap inzicht in hoe de structuur van je site zal gaan worden en zul je nu ook weten uit hoeveel pagina’s je site gaat bestaan. Op die manier zal de bouwer een veel nauwkeurigere prijsopgave kunnen geven.
Daarnaast weet je nu ook waarvoor je content nodig zult hebben. Al die pagina’s die de bouwer voor je gaat maken zullen gevuld moeten worden met content.
In een goede site zitten in ieder geval een beschrijving van je organisatie, een overzicht van diensten of producten die je aanbiedt, en een contact pagina. En tenslotte heb je natuurlijk een homepage. Daarnaast kun je denken aan een blog als dat binnen je eerder beschreven doelstelling past.
Een goed menu heeft een beperkt aantal items, liefst niet meer dan 5, als je er meer hebt kun je denken aan verschillende menu’s om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden.
Voorbeelden van vergelijkbare sites
Wanneer je ideeën zoekt voor je nieuwe web site is het goed om te kijken naar andere websites. Je kunt een hoop inspiratie opdoen door andere sites te bekijken.
Zoek tussen de 5 en 10 sites op die vergelijkbaar zijn met wat je wilt laten maken. Schrijf voor elke site op wat de sterke kanten zijn en wat de minder sterke kanten zijn.
Zoek ook naar elementen die voor jouw site van waarde zouden kunnen zijn.
- hoe worden de kwaliteiten van de producten of diensten benadrukt, de zogenaamde USP’s
- uit welke onderdelen bestaat de site
- doorloop de processen op de site, probeer bijvoorbeeld informatie aan te vragen of iets te bestellen
- hoe ziet de content van de site eruit, kun je uit de teksten opmaken hoe de site z’n doelgroepen probeert te bereiken
Beschrijf de functionaliteit van je site
Aan de hand van de doelstellingen die je eerder beschreven hebt kun je een aantal functies beschrijven die ertoe moeten leiden dat je bezoekers datgene doen wat je van ze verwacht.
Als je site een blog is en als doel heeft zoveel mogelijk bezoekers zich te laten registreren voor een nieuwbrief kun je “aanmelden voor nieuwsbrief” opschrijven als belangrijke functionaliteit.
In het geval van een webshop kun je nog veel verder gaan in het beschrijven van de functionaliteit van je site.
- hoe moeten bezoekers je producten kunnen bekijken
- waar moeten ze op kunnen zoeken
- hoe moeten de resultaten getoond worden
- hoe kunnen ze die sorteren
- welke details wil je laten zien van producten
- hoe kunnen mensen producten bestellen
- welke gegevens moeten ze daarbij invoeren
- moeten ze een account aanmaken.
Je zult merken dat als je eenmaal begint met het beschrijven van functionaliteit dat de lijst al snel lang wordt. In dat geval is het slim om verdeling te maken.
Je kunt de functionaliteit het beste verdelen in 3 stukken.
- De Must-Haves
De onderdelen van je site die cruciaal zijn om je doelstellingen te realiseren.
Weer terug naar de webshop, zonder een catalogus van producten zullen bezoekers nooit weten welke producten je aanbiedt. Dit is dus een essentieel onderdeel van je site en valt onder de must-haves. - De Nice-to-Haves
Dit zijn de minder cruciale elementen van je site. Het zou mooi zijn als je op een webshop een blog hebt waar je regelmatig product reviews toont. Zo’n blog kan veel extra traffic naar je site brengen wat meer potentiële kopers betekent. Maar ook zonder dat blog zou je je producten kunnen verkopen. Het is dus geen must-have maar een nice-to-have. - De Dream-Haves
Dit zijn features die je site extra allure en meer aanzien geven. Vaak zie je in online shops product configurators Kleine wizards die bezoekers bijvoorbeeld helpen het juiste product te selecteren. Zoiets geeft een professionele uitstraling en kan positieve uitwerking hebben op je omzet maar zonder zou je webshop het waarschijnlijk ook heel goed doen.
Deze onderverdeling stelt je in staat goeie keuzes te maken wanneer je moet gaan onderhandelen over de prijs van je site. Je weet nu namelijk welke onderdelen je kunt schrappen of uitstellen tot een latere fase zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je doelstelling niet kunt realiseren. We noemen het ook wel het minimum viable product of MVP.
Layout schetsen
Nu alle onderdelen van de site zijn beschreven kun je aan de slag met een schets van de site, een zogenaamde mockup.
Natuurlijk is het aan de vormgever van je site om ervoor te zorgen dat je site er goed uit gaat zien maar het helpt enorm wanneer hij of zij een idee heeft van welke richting je op wilt.
Het is handig om in ieder geval een homepage en een vervolgpagina te schetsen in een draadmodel of wireframe zoals in de afbeelding hieronder.
Bepaal de rolverdeling
Je kunt het maken van een website grofweg opdelen in 3 onderdelen.
- Iemand moet de site ontwerpen, een web designer
- Iemand moet de site bouwen, een web developer
- Iemand moet de content voor de site schrijven
Als je met zelfstandige designers werkt dan zul je merken dat sommige web designers alleen een site voor je kunnen ontwerpen. Ze kunnen ‘m niet zelf maken. In dat geval zul je ook op zoek moeten naar een web developer die het ontwerp voor je in elkaar kan zetten.
Andere kunnen misschien goed overweg met een CMS zoals WordPress en zullen in staat zijn de site niet alleen voor je te ontwerpen maar ook in elkaar te zetten.
Een andere optie is een bureau in de hand te nemen dat verschillende mensen in dienst heeft en op die manier alles voor je kan doen.
Daarnaast moet de site gevuld worden met content. Ga je dat zelf doen of neem je iemand in de hand om dat voor je te doen.
Tenslotte is het belangrijk je te realiseren dat het plaatsen van content ook veel tijd in beslag kan nemen. Het is belangrijk daar ook afspraken over te maken. Vul je die zelf of doet degene die de content maakt of de developer dat voor je?
Bepaal een bandbreedte voor je budget
In de inleiding hadden we het al even over het kunnen maken van een goeie prijsinschatting en dat de kosten voor een website enorm uiteen kunnen lopen.
Bepaal voordat je offertes gaat aanvragen wat je ondergrens en je bovengrens is.
Als je contact hebt met een bouwer zal hij hier misschien naar vragen. Dat doet ‘ie niet om te zien wat je in je portemonnee hebt maar om een inschatting te kunnen maken of ze een geschikte partij voor je zijn. Sommige bureaus maken bijvoorbeeld alleen geavanceerde sites vanaf € 10000,-. Als je bovengrens € 5000,- dan is het dus zonde van jouw tijd en die van hun wanneer ze een offerte voor je gaan opstellen.
Offertes aanvragen
Alle informatie die je nu hebt verzameld verwerk je tot één pakket, de briefing voor de offerte aanvraag. Selecteer een aantal bureaus waarvan je denkt dat het een geschikte partij is en neem contact met ze op.
Hoe selecteer je geschikte kandidaten?
- bekijk het portfolio van de web bouwer, zitten daar sites tussen die vergelijkbaar zijn met jouw plannen
- de eigen website van een bouwer zegt niet altijd alles over z’n kwaliteiten, sommige hebben het gewoon te druk om aandacht aan hun eigen site besteden. Het zegt wel iets over hoe serieus ze hun werk nemen.
Zoek er een stuk of 3 à 5 uit en bel ze om uit te leggen wat je van plan bent, dit is je eerste filter. Als je tevreden bent over hoe je te woord gestaan wordt stuur je ze de aanvraag toe en zul je na een paar dagen een offerte ontvangen of misschien aanvullende vragen moeten beantwoorden.
Heb je er geen goed gevoel bij dan ga je gewoon op zoek naar een andere geschikte partij.
Als je alle aanbiedingen ontvangen hebt moet je de partijen gaan vergelijken. Ga niet persé voor de goedkoopste maar het hoeft ook niet zo te zijn dat de duurste sowieso de beste is. Als het goed is passen alle aanbiedingen in je budget want daar heb je eerder al op gefilterd.
Je kunt de partijen dus ook beoordelen op zaken als:
- hoe groot is het bureau
- hoe schat ik de kansen op goede ondersteuning in de toekomst in
- met welke technologie werkt het bureau, past dat bij wat ik nodig heb
- en hoe verloopt de communicatie met het bureau
Tenslotte
Het is nogal wat, dat aanvragen van een offerte voor een website.
Dat klopt, maar bedenk je ook dat je het geld voor het maken van je website het liefst maar één keer uit wilt geven. Het is dus belangrijk dat je een goeie partij vindt die kan maken wat jij nodig hebt voor jouw prijs en binnen de termijn die je in gedachten hebt.
En met de informatie die je nu bij elkaar gebracht hebt kan een goeie web bouwer je een hele goeie inschatting geven zodat je kansen op succes een stuk groter zullen zijn.
Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Get Social